Het ‘Festival of Music Discoveries’ begon als initiatief van (vrienden van) platenzaak Velvet Music Leiden, en wordt sinds 2018 nu gecoördineerd door een samenwerkende groep programmeurs uit Leiden. Hierdoor is de laatste jaren de kenmerkende muzikale breedte ontstaan; je kunt er de nieuwste Britse jazzformatie zien, maar ook knisperende elektronica, intrigerende niet-Westerse muziek en tegendraadse gitaarbands. Sinds 2020 vindt Peel Slowly and See plaats op de podia van Gebr. De Nobel, Scheltema Leiden en Marktsteeg 10, in het Leidse Cultuurkwartier.


Organisatie

De X

De X is een podium voor wereldmuziek, worldjazz cross-over en folk. De organisatie werd opgericht in 1992, toen men in de gekraakte bioscoop Rex culturele activiteiten ging organisaren. Low budget, maar vaak vernieuwend, ontwikkelde De X zich langzaam maar zeker tot een belangrijk podium in Leiden. Groepen uit de hele wereld, van Senegal tot Siberië en van Peru tot Polen, traden er op. Sinds 2011 is De X gehuisvest in het Muziekhuis aan de Middelstegracht. Momenteel is het naast Grounds (Rotterdam) het enige podium in Nederland dat exclusief gericht is op wereldmuziek, en er zijn dan ook regelmatig concerten te vinden die je nergens anders in Nederland vindt. De organisatie wordt volledig gerund door zo’n 20 vrijwilligers, en De X werkt regelmatig samen met andere organisaties in Leiden. Namens de X werken Francis de Souza en Glenn Snijders mee aan Peel Slowly and See.

 

https://www.de-x.nl/

Funked Up

Funked Up is sinds 2008 een vaste waarde in het Leidse podiumlandschap, met een focus op funk, soul, jazz, afro, hiphop, reggae en cross-over.  De ene keer in de vorm van een concert, maar soms ook in uitgebreidere festivalvorm. Initiatiefnemer Peter Knoppert organiseerde deze concertserie al op diverse podia in Leiden, maar heeft sinds een aantal jaren een thuisbasis gevonden in Scheltema. In de drie zalen van deze voormalige dekenfabriek vierde Funked Up in 2019 haar feestelijke 25e editie, met een groot festival. Ook Funked Up werkt vaak samen met andere culturele initiatieven in Leiden.

 

https://www.facebook.com/FunkedUpLeiden

Velvet Music Leiden

Velvet Music is een keten van platenzaken gerund door louter liefhebbers, voor muziekliefhebbers. De Leiden vestiging werd, als eerste Velvet winkel, in 1990 geopend. De zaak met de kenmerkende luifels aan de Nieuwe Rijn groeide uit tot één van de grootste platenwinkels van het land, en staat bekend om haar uitgebreide collectie – nieuw en tweedehands – en de gespecialiseerde jazz- en klassiekafdeling. Er zijn regelmatig instore-optredens in de winkel en festival Peel Slowly and See is een initiatief van een aantal medewerkers van Velvet Music Leiden. Namens Velvet Music Leiden werkt o.a. Mark Siera mee aan Peel Slowly and See.

 

https://velvetmusic.nl/

Subblicious

Subblicious is de overkoepelende naam voor de projecten van Leidse culturele duizendpoot Marcel van Schooten. Als veelvuldig initiatiefnemer, aanjager, programmeur en website-bouwer is Marcel sinds jaar en dag een bekend gezicht in de muziekscene van Leiden. Dankzij zijn rol als (mede-) organisator bij diverse podia en intitiatieven, zoals concertserie Unplugged of de illustere tot-podium-omgebouwde-fietsenstalling SUB071 of als initiator van het 24-uurs Van Onderen festival in Paradiso, heeft hij een groot internationaal netwerk en veel ervaring in planning, productie en promotie.

 

https://www.subblicious.nl

Yugofuturism

Yugofuturism is een platform voor promotie en boekingen, met een focus op Midden- en Oost-Europa en Rusland. Initiatiefnemer Koen ter Heegde, tevens mede-oprichter van label Subroutine, is sinds 2005 actief als onafhankelijk organisator. Hij heeft een achtergrond in promotie en communicatie, en zoekt de verbinding tussen lokale scenes en internationele netwerken, podia en festivals. Daarnaast is hij curator bij festival Welcome to the Village en programmeert hij bij WORM (Rotterdam) en OCCII (Amsterdam). In 2016 initieerde hij het Van Onderen festival in Paradiso, waar de Nederlandse underground 24 uur voor het voetlicht werd gebracht.

 

http://www.yugofuturism.eu/